Kontaktní formulář

Zavoláme vám zpět

Křestní jméno
Příjmení
Kontaktní telefon *
+420
Hledat
    Kontaktní e-mail *
    Zpráva *
    Ochrana osobních údajů *

    Souhlasím se zpracováním vyplněných osobních údajů pouze pro účely vyřízení dotazu a pouze po nezbytně nutnou dobu. Jedinným zpracovatelem je Virus Lab s.r.o., IČ: 094 29 212.

    Anatsa útočí - Android v ohrožení


    Anatsa opět útočí, Android v ohrožení


    Nebezpečný bankovní trojan


       

    Už od Března je v okolních zemích aktivní kampaň bankovního trojanu se jménem „Anatsa“.

    Podle odborníků bezpečnosti v ThreatFabric, byla Anatsa stažena přes officiální androidí appstore ( PlayStore) na 30 000 zařízení. První  kampaň Anatsy se  na Google Playi objevila již v roce 2021, kdy dosáhla přes 300 000 stažení! V tu dobu si trojan hrál na PDF skenery, QR kód skenery, Adobe Illustrator aplikaci a nebo aplikace na cvičení. A to jí zůstalo do teď, v dnešní době si hraje na PDF viewer/editor.

    Poté co jste si jej nainstalovali do svého zařízení, tak si aplikace zažádala o externí soubor hostovaný na GitHubu, z kterého následně stáhla spoustu druhů Anatsy, které si hrály na přídavné balíčky pro Adobe Illustrator.


    Jak vůbec Anatsa funguje?

    Anatsa používá ukradené informace k vykradení účtu oběti, pomocí přístupu k bankovní aplikaci přímo přes telefon oběti bez jejího vědomí. Pro banky je velice náročné rozpoznat že se jedná o útočníky co se snaží vaše peníze ukráds a ne o vás. Protože se peníze odesílaly přímo ze zařízení, které je využíváno i regulérně a dlouhou dobu pro transakce.Anatsa dokáže na zařízení android obejít i 2FA.Ukradené peníze končí proměněny v cryptu, přeposlány přes řady bílých koňů kteří si nechají část lupu, a zbytek pošlou hackerům


    Ochraňte svůj Android!

    V České Republice zatím Anatsa hlášena nebyla, ovšem co není může být. Anatsa rozšiřuje své cíle na další země. Takže je jen otázkou času, kdy se to může stát právě vám! Proto pokud vlastníte zařízení s systémem android, by jste měli být při instalaci nových aplikací opatrní. Používejte kvalitní antimalware i v mobilních zařízení!


    Čemu by se měl člověk vyhnout?

    No to je jednoduché, například instalaci aplikací od podezřelých vydavatelů, tudíž si zkontrolovat vydavatele aplikace jakou se chystáte stáhnout. Protože to, že aplikace stahujete na důvěryhodném obchodě jako je Google Play bohužel neznamená že se nemusíte bát stažení nežádaného softwaru. Zkontrolujte recenze, pokud zde někdo nenapsal cosi o podezřeném chování. Vyhýbejte se aplikacím s malým počtem instalací a recenzí. Raději instalujte aplikace již známé a ověřené. 

    Ad-dony pro Adobe Illustrator obsahující Anatsu
    (zdroj https://www.threatfabric.com/blogs/anatsa-hits-uk-and-dach-with-new-campaign)
    Ad-dony pro Adobe Illustrator obsahující Anatsu
    (zdroj https://www.threatfabric.com/blogs/anatsa-hits-uk-and-dach-with-new-campaign)