Kontaktní formulář

Zavoláme vám zpět

Křestní jméno
Příjmení
Kontaktní telefon *
+420
Hledat
    Kontaktní e-mail *
    Zpráva *
    Ochrana osobních údajů *

    Souhlasím se zpracováním vyplněných osobních údajů pouze pro účely vyřízení dotazu a pouze po nezbytně nutnou dobu. Jedinným zpracovatelem je Virus Lab s.r.o., IČ: 094 29 212.

    Deepfake: nevěřte všemu, co vidíte


    Deepfake: nevěřte všemu co vidíte


    Deepfake je zmanipulované video, které vypadá jako reálné. Tyto videa byli upraveny tak, aby zobrazovali tvář někoho jiného výměnou obličeje. Tato technologie dokáže s dostatečným počtem videí a fotek perfektně napodobit řeč těla, mimiku a dokonce i hlas libovolné osobnosti.

     

    Proč se jim tak říká a jak se vytváří?

    Název pochází ze dvou slov: hluboké učení a falešný. K vytváření deepfake videí se používá algoritmus umělé inteligence. Existují dvě sítě generátor a diskriminátor. Generátor vytváří obrázky a diskriminátor určuje jak skutečné či falešné jsou.

    K čemu se využívají?

    Deepfakes můžeme rozdělit na dva druhy: dobrý a špatný. Dobrý deepfake využívají např. ve filmech nebo videohrách, děti se tak mohou stát třeba jejich oblíbeným pohádkovým charakterem. Špatný deepfake je ten, který je vytvořen za účelem zneužití známé osobnosti.


    Jak takové video poznat?

    Základem je soustředění. Zvuk nemusí zcela odpovídat pohybu rtů mluvčího a může docházet k třepení podél linií obličeje, vlasů nebo oblečení. Dále je častá chyba v osvětlení. Osoba má světlejší obličej než zbytek těla nebo naopak. Následně můžeme zaznamenat neobvyklý stín nebo každé oko odráží jiný odraz. 


    Deepfakes mezi Ruskem a Ukrajinou

    V polovině března se na sociálních sítích začalo šířit video s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, na kterém říká, že Ukrajina kapituluje. Je to ale jen deepfake video.